Innováció

Vezető a sertésgenetikában

A TOPIGS kutatói folyamatosan dolgoznak az egyre jobb tenyésztési technikák, mesterséges termékenyítés (MT) és az új genetikai termékek fejlesztésén. A TOPIGS tanulmányozza azokat a géneket, amelyek a sertéshúsminőség szempontjából meghatározóak, például a hússzínért, a csepegési veszteségért és a karaj keresztmetszetért felelősek.

A TOPIGS két oldalról közelíti meg a tenyészállatok genetikai értékének javítását. Egyrészt a hagyományos tenyésztési technológiák felhasználásával. Másrészt új tenyésztési technikákat fejleszt ki és alkalmaz, mint például a genomikát is. Az új technikák, technológiák keretein belül új szelekciós tulajdonságokat is kutatnak.

A tenyészcélok között szereplő új tulajdonságok közé tartoznak például az anyai tulajdonságok, a koca hosszú élettartama, életképessége, valamint a vágott test és a hús minősége. Tenyészcéljaink közé tartozik a vágás utáni minőségrontó tényezők csökkentése is.

Minden TOPIGS tenyészérték számítást a Pigbase, a világon kategóriájában a legnagyobb és legkifinomultabb adatbázis segítségével végzünk. A Pigbase több, mint 250 000 tenyésztésben álló koca és utódaik aktuális adatait tartalmazza. Ezen kívül tartalmazza több mint 20 millió sertés történelmi adatait. A Pigbase-ben tárolt adatok lefedik a teljes termelési láncot, ami az adatbázist a monitorozás hatékony eszközévé teszi.

© 2012 TOPIGS. Minden jog fenntartva.